Cybergame zet woningcorporaties en gemeentes op scherp

Ontdek

Voor calamiteiten als brand, diefstal of een ongeval, heeft elke school, bedrijf of instantie wel een plan klaarliggen, tot en met de periodieke brandalarm-oefening aan toe. Maar zodra het woord cybercrime klinkt, wijzen veel organisaties naar de ICT-afdeling. Reden voor Accountmanager Publiek Tessa Feller van Raetsheren om afgelopen zomer tijdens drie goedbezochte themadagen in Hilversum, Eindhoven en Zwolle woningcorporaties en gemeentes mee te nemen in een cybergame. De cybergame werd begeleid door Rianne Baumann, Manager Business Development en Aansprakelijkheid en specialist op het gebied van cyber bij Raetsheren. Ook Jolanda Verbueken, coördinator ICT Area Wonen, was uitgenodigd. Voor haar was het telefoontje van hackersorganisatie “De Witte Roosjes” een echte eye-opener. “Ons groepje van 8 was ineens een crisisteam geworden.”

Dat cybercrime een actueel thema is, hoeft Tessa Feller haar klanten niet te vertellen. Als ze hen bezoekt om de risicoportefeuille door te nemen, komt het onderwerp altijd aan bod. Maar niet zelden merkt Feller dat, alle fraaie brochures ten spijt, het onderwerp voor veel bedrijven en organisaties toch een ongrijpbaar fenomeen blijft. Feller: “Dan wordt gezegd dat de afdeling ICT daarover gaat. Of dat het zo’n vaart niet zal lopen omdat hun organisatie niet interessant is voor cybercriminelen. Maar de meeste hackers hebben geen terroristische of politieke motieven en zijn gewoon uit op snel geld. En is er eenmaal een incident, dan komt er zoveel op je af dat niet alleen de ICT-afdeling maar ook andere afdelingen in actie moeten komen. Dan praat je echt over crisismanagement.”

Voor Tessa en haar collega’s was het duidelijk: cybersecurity was een goed en actueel onderwerp voor de themadagen die Raetsheren deze zomer voor gemeentes en woningbouwcorporaties organiseerde. Nadat de ochtend in het teken stond van de ontwikkelingen in de verzekeringsmarkt en bouwtechnische risico’s, kregen de genodigden na de lunch de hoofdrol in een cybergame. Een ervaring die Jolanda Verbueken, coördinator ICT Area Wonen, niet snel zal vergeten.

Samen met twee collega’s was ze naar de themadag van Raetsheren gekomen. Haar deelname aan een cybergame werd een onverwachte eye-opener. Jolanda Verbueken: “We zitten in een groepje van 8 en bespreken wat er zou kunnen gebeuren bij een cyberaanval bij onze corporatie en hoe dan te reageren. Dan gaat de telefoon en een stem zegt: ‘Met Klaas van hackersorganisatie “De Witte Roosjes”. Wij zijn een organisatie die snel geld willen binnen harken. Zes maanden geleden hebben we je server gehackt. We hebben alle gegevens van je klanten, we weten wie een betalingsachterstand heeft of ze samenwonen en welk bankrekeningnummer ze hebben. Je hebt een uur de tijd om 50.000 euro aan bitcoins over te maken. Zo niet, dan liggen deze gegevens op straat.’  Tegensputteren helpt niet. De verbinding wordt verbroken. Ons groepje van 8 is ineens een crisisteam geworden.”

Tijdens het spel krijgen Jolanda en haar collega’s onder meer met een journalist en een huurder te maken. Deze belt in paniek op om te melden dat na ontvangst van een mail van de woningbouwvereniging haar bankrekening geplunderd is. En zo komt het crisisteam van Jolanda Verbueken steeds weer voor nieuwe verrassingen te staan.

Voor Jolanda Verbueken is de themadag van Raetsheren reden om actie te ondernemen. Ze besluit meteen een overleg te plannen met een nog op te stellen crisisteam. Immers: “Een cyberaanval kun je niet altijd voorkomen, maar je kunt je wel goed voorbereiden en het de aanvallers zo moeilijk mogelijk maken.”

Ook Tessa Feller van Raetsheren kijkt met tevredenheid terug op de themadagen. “Als accountmanager zit ik vaak één op één met de contactpersoon verzekeringen. Maar op de themadagen komen ook collega’s van andere afdelingen. En omdat er mensen van meerdere woningbouwcorporaties en gemeentes bij elkaar zijn, ontstaat er dynamiek in de zaal.”