• 1768_Raetsheren_Timeline

  1768

  Patriottentijd. Willem V is erfstadhouder en Frederik de Grote komt op bezoek bij zijn aangetrouwde neef. Jan Wagenaar publiceert zijn magnum opus over de opkomst en het succes van Amsterdam als handelsstad. En Meindert der Kinderen richt samen met Jacob Last in Zaandam een effectenkantoor en makelaardij in assurantiën op.

 • 1788_Raetsheren_Timeline

  1788

  Willem V, in 1785 min of meer opzij gezet, is opnieuw in het zadel geholpen, na een inval van de Pruisen. In Engeland wordt The Times opgericht, in Amsterdam opent Felix Meritis zijn deuren. Antonio Salieri componeert zijn Kaisermesse. Cornelis der Kinderen neemt het bedrijf van zijn vader over en verandert de naam in Firma Der Kinderen en Zoon.

 • 1803_Raetsheren_Timeline

  1803

  De Franse bezetting is in volle gang. Willem is gevlucht naar Engeland en Nederland heet ‘het Bataafsch Gemeenebest’. Groot-Brittanië sticht een strafkolonie op Tasmanië en Beethoven componeert zijn Tweede Symfonie. Willem van Orden, (schoonzoon van Meindert der Kinderen) neemt het assurantiekantoor over, dat ondertussen is uitgegroeid tot een bekende partij voor het bedrijfsleven in de Zaanstreek.

 • 1827_Raetsheren_Timeline

  1827

  Nederland is een koninkrijk en groter dan ooit: koning Willem I regeert over wat tegenwoordig de Benelux is. Pierre Cuypers wordt geboren en Beethoven overlijdt. Meindert van Orden neemt het bedrijf in Zaandam over, dat in alle politieke en sociale wederwaardigheden gestaag groeit.

 • 1852_Raetsheren_Timeline

  1852

  Willem III is koning van Nederland, maar heeft onder de nieuwe Grondwet geen onbeperkte macht meer. De eerste woningbouwvereniging wordt opgericht in Amsterdam en de Haarlemmermeer wordt drooggelegd. Harriet Beacher-Stowe publiceert Uncle Tom’s Cabin en Willem van Orden Mz. volgt zijn vader op als eigenaar van een assurantiemakelaardij die opereert op nationaal niveau.

 • 1867_Raetsheren_Timeline

  1867

  Johann Strauss componeert An der schönen blauen Donau, het Vondelpark wordt geopend, het eerste schip vaart door het Suez-kanaal. De Turken worden uit Europa verdreven en de schrijfmachine én de fiets worden uitgevonden. In Zaandam blijft Van Orden een familiebedrijf, nu in handen van zoon Meindert Mz.

 • 1889_Raetsheren_Timeline

  1889

  Willem III is nog koning, maar wordt buiten staat van regering verklaard vanwege zijn gezondheid. De troonopvolgster, Wilhelmina, is nog veel te jong om op te volgen; Emma wordt regentes. De Eiffeltoren wordt geopend, evenals het Centraal Station van Amsterdam. Herman Gorter publiceert zijn Mei, Louis Couperus zijn Eline Vere. Meindert van Orden Wz. wordt makelaar bij het bedrijf met zijn achternaam.

 • 1894_Raetsheren_Timeline

  1894

  Emma regeert. Oprichting van de SDAP en het IOC. De bouw van de Rijksdag wordt voltooid en de dieselmotor uitgevonden. In Zaandam richten Meindert van Orden Mz. en Meindert van Orden Wz. de Firma W. van Orden op.

 • 1902_Raetsheren_Timeline

  1902

  Wilhelmina is koningin, en zal het langstzittende staatshoofd van Nederland blijken. De voetbalclub Real Madrid wordt opgericht, Edward VII wordt gekroond als opvolger van koningin Victoria. Première van Verklärte Nacht van Arnold Schönberg. Meindert van Orden Mz. overlijdt en Meindert van Orden Wz. neemt het bedrijf over.

 • 1909_Raetsheren_Timeline

  1909

  Geboorte van kroonprinses Juliana. De eerste Elfstedentocht wordt verreden, de eerste bioscoop geopend in Rotterdam. Blériot vliegt over het Kanaal, in Rusland worden belangrijke landbouwhervormingen doorgevoerd. Claas van Orden (zoon van Meindert van Orden Mz.) wordt mede-firmant bij Fa. W. van Orden.

 • 1931_Raetsheren_Timeline

  1931

  Crisistijd. Engeland verlaat de Gouden Standaard, Keynes roept op tot meer consumeren, de NSB wordt opgericht. Maar ook wordt het Empire State Building geopend en het eerste synthetisch rubber geproduceerd door DuPont. Johan George Manger wordt tot makelaar benoemd. Hij is een schoonzoon van Meindert van Orden Wz., die een jaar later uit de zaak treedt.

 • 1939_Raetsheren_Timeline

  1939

  Duitsland valt Polen binnen, Groot-Brittanië verklaart Duitsland de oorlog, het begin van WOII is een feit. De eerste 2CV rolt van de band, ontdekking van de DDT, Glenn Miller neemt In the Mood op. In Spanje wint Franco de burgeroorlog. Claas van Orden treedt uit de zaak en maakt Johan George Manger enig firmant; de naam Van Orden bijft bestaan.

 • 1967_Raetsheren_Timeline

  1967

  Juliana regeert en tweede troonopvolger Willem-Alexander wordt geboren. De Zesdaagse Oorlog wordt gevoerd, Jacques Brel geeft zijn laatste concert. Tommy Simpson overlijdt bij de beklimming van de Mont-Ventoux. We kijken allemaal naar Peyton Place. Johan George Manger Sr. treedt uit en maakt zijn zoon Johan George Manger Jr. enig firmant.

 • 1991_Raetsheren_Timeline

  1991

  Beatrix regeert en het Warschau-Pact wordt opgeheven. De eerste Golfoorlog breekt uit, maar ook tekenen Gorbatsjov en Bush het Start-verdrag, dat kernwapens beperkt. Tim Berners-Lee maakt het internet toegankelijk voor de wereld en de Delftse Poort wordt geopend in Rotterdam. Herman Cornelis Verhagen richt Raetsheren B.V. op.

 • Raetsheren_historie

  1994

  Nelson Mandela wordt president van Zuid-Afrika, Nederland verliest de finale van het WK hockey en de Kanaaltunnel wordt geopend. Voor Van Orden B.V. is het een roerig jaar: het bedrijf wordt overgenomen door Raetsheren B.V., en als Raetsheren van Orden B.V. verhuist het bedrijf naar Wormerveer.

 • Raetsheren_historie

  1999

  De euro wordt giraal ingevoerd. De Nacht van Wiegel maakt een einde aan het kabinet Kok-II. De Bluetooth-technologie wordt geïntroduceerd en Vladimir Poetin wordt premier van Rusland. Raetsheren van Orden neemt De Keyzer over.

 • Raetsheren_historie

  2002

  De euro vervangt definitief de gulden, nu ook chartaal. Willem-Alexander trouwt met Máxima Zorreguieta, Feyenoord wint de UEFA-Cup, Pim Fortuyn wordt vermoord, Balkenende-I treedt aan en Prins Claus overlijdt. Raetsheren van Orden verhuist naar het huidige pand in Alkmaar.

 • 2016_Raetsheren_historie

  2016

  Aanslagen in Brussel. Nederland is voorzitter van de Europese Unie, waar de Britten uit willen stappen, Johan Cruyff overlijdt en Raetsheren van Orden maakt aanstalten om in 2017 voortaan verder te gaan onder de krachtige naam Raetsheren.